نشست هماندیشی «بانوان فرهیخته دانشگاهی» برگزار شد.
با حضور اساتید بانوی دانشگاههای شهر تهران، نشست هماندیشی «بانوان فرهیخته دانشگاهی» برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مجمع بینالمللی اساتید مسلمان دانشگاهها، به همت این مجمع، نشست هماندیشی «بانوان فرهیخته دانشگاهی» با حضور اساتید بانوی دانشگاههای شهر تهران برگزار شد.
دکتر کریم نجفی برزگر، دبیرکل مجمع اساتید در ابتدای نشست ضمن خوشآمدگویی به مهمانان گفت: مجمع بینالمللی اساتید مسلمان دانشگاهها به موضوع اساتید زن دانشگاهی و نخبه توجه ویژهای دارد. شناسایی بانوان دانشگاهی در مراکز آموزشی و دانشگاهها، تشکیل بانک اطلاعاتی و توسعه یک شبکه ارتباطی با اساتید خارجی در رشتههای مختلف، هدف مجمع بر اساس اساسنامه مصوب اعضای هیأت مدیره است.
بسیاری از دانشجویان را قشر دختران و زنان در رشتههای مختلف تشکیل میدهند و میتوان از این ظرفیت در نشستها و وبینارهای داخلی و بینالمللی استفاده کرد. توجه به زنان دانشمند جهان اسلام اهمیت دارد و حضور زنان در عرصه بینالمللی نباید مغفول بماند. جمع حاضر نیز دارای تجارب دانشگاهی داخلی و خارجی بوده و سابقه حضور در عرصههای بینالمللی را نیز دارند. لازم است که از فرصتهای موجود استفاده شود و با توجه به ارتباطات اساتید حاضر با سایر اساتید بتوانیم این شبکه را تشکیل و گسترش دهیم.
علاوه بر این، حقوق زنان و جایگاه زن در عرصه بینالمللی بحث دیگری است که شایسته است بیش از پیش به آن پرداخته شود و از حقوق زنان مسلمان در مجامع بینالمللی دفاع کرد. پرداختن به موضوعات بینالمللی مرتبط با بانوان نخبه و فرهیخته مانند زنان موفق در جهان اسلام و معرفی آنها در کشورهای اسلامی و غیراسلامی اقدام موثری به شمار میرود.
اقدامات قابل انجام در حوزه زنان دانشگاهی در عرصه بینالمللی منحصر به فضای فیزیکی نیست و فضای مجازی یک ظرفیت عظیم برای تبادل و تعامل نخبگان و چهرههای دانشگاهی فراهم کرده است. فضای مجازی بستر مناسبی برای معرفی ایران و انقلاب اسلامی به بانوان و زنان در اقصی نقاط مختلف جهان است.
دکتر لاله افتخاری، عضو هیأت علمی دانشگاه شاهد با تبریک پیشاپیش ماه مبارک رمضان و سال 1404 گفت: نیاز است که همبستگی اساتید زن بیشتر شود و اساتید زن در رشتههای مختلف رصد و شناسایی شوند. جهاد تببین ماموریتی است که مقام معظم رهبری بر عهده اقشار جامعه گذاشته و اساتید زن در این زمینه مسئولیت دارند. یکی از موضوعات قابل بحث در حوزه زنان دفاع از حقوق زنان است که از طریق اساتید حقوق میسر است. تهیه نظام مسایل زنان توسط زنان نخبه و فعالیت در عرصه بینالمللی قابل انجام است. به نظر میرسد که برگزاری نشستهای حضوری و مجازی در مجمع قابل انجام باشد. همچنین، مشارکت دانشگاههای مختلف کشور و استفاده از اساتید زن مسلط به زبان پیشنهاد میشود.
دکتر شهره پیرانی، عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی و مطالعات بینالملل دانشگاه شاهد، معاون فرهنگی دانشگاه شاهد، مشاور بانوان سازمان انرژی هستهای و همسر شهید رضایینژاد (شهید هستهای):
تجارب ما در سازمان انرژی هستهای در حوزه بینالملل درسهای قابل توجهی دارد. به عنوان مثال جامعه زنان نخبه و فرهیخته ایرانی در خارج از کشور شناخته شده نیستند. میتوان درباره تبیین جامعه علمی بانوان و توانمندی آنها اطلاعرسانی بینالمللی انجام داد. قسمت امور بانوان وزارت علوم، بانک اطلاعاتی خوبی درباره اساتید زن، توانمندیهای آنها و ویژگیهای دیگر در اختیار دارد. میتوان از این بانک اطلاعاتی استفاده و آن را تکمیل کرد و مبنایی برای فعالیت و گسترش کار قرار داد.
دکتر فریبا پهلوانی، عضو هیأت علمی دانشگاه یادگار امام و رئیس سابق اداره حقوقی دانشگاه یادگار امام و کارشناس قوه قضاییه، با معرفی کتاب تالیف خود پیرامون حقوق زنان در ایران و انگلیس گفت:
توانمندی زنان دانشمند ایرانی در بیرون از کشور شناخته شده نیست. به عنوان مثال درباره تبلیغات منفی علیه جمهوری اسلامی، سالهای گذشته هنگامی که در یک کنفرانس بینالمللی، یک استاد زن ایرانی حضور مییافت، از حضور یک زن ایرانی به شکل منفرد و تنها در خارج از کشور تعجب میکردند. با توجه به اهمیت گردآوری اطلاعات و تهیه بانک اطلاعاتی، بنده حاضر هستم که در کار شناسایی بانوان استاد در دانشگاهها همکاری و فعالیت کنم.
دکتر نیره قوی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی با ابراز تشکر از دعوت شدن در این نشست گفت: گردآوری اساتید زن با سابقه فعالیت بینالمللی یک نیاز واقعی است. بانوان استاد این وظیفه را دارند که توانمندیهای خود را به نمایش بگذارند. کارآمدی نظام جمهوری اسلامی در حوزه توانمندسازی زنان یکی از موضوعاتی است که ظرفیت کار بیشتر را دارد. آگاهسازی جامعه بینالمللی در خصوص توانمندی زنان ایرانی از عهده ما برمیآید. البته، خلأهای موجود درباره زنان جامعه، به خصوص خانواده قابل توجه هستند و لازم است برای رفع آن ها تلاش و اقدام شود. مسئله مهم دیگری که اهمیت خود را دارد، نگریستن به زن در چارچوب خانواده است. درنتیجه، پیشنهاد میشود که در کنار زن، بحث خانواده نیز مطرح شود تا تمایز آن نسبت به رویکرد غلط غرب در جداسازی زن از خانواده روشن شود.
بانوان اساتید در دانشگاههای مختلف فعال هستند. به عنوان مثال، دانشگاه پیام نور زنان توانمند متعددی دارد که کتابهای گوناگون تالیف کردهاند و میتوان از قابلیتهای آنها استفاده کرد. در خصوص دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در حوزه زنان، جلسهای با مقام معظم رهبری برگزار شد که ایشان معتقد بودند زنان، خود دستاوردهای نظام را حوزه بانوان مطرح کنند و علاوه بر آن، به کارنامه نظام اسلامی درباره زنان اکتفا نشود و میزان کارآمدی زنان در جامعه ایرانی برای مخاطب داخلی و خارجی بازنمایی شود. اکنون یک محتوای 600 صفحهای در این زمینه منتشر شده است که قابل استفاده است. هنگامی که زنان غیرایرانی از دستاوردهای زنان ایرانی در حوزههای مختلف آگاه میشوند بسیار تعجب میکنند.
با این وصف، دستاوردها و توانمندیها نباید ما را از خلاءها و مشکلات مربوط به زنان و خانواده را فراموش کنیم. همچنین، در بحث سبک زندگی و خانواده محور بودن سبک زندگی، باید با یک رویکرد هوشمندانه غرب نقد شود.
دکتر فرزانه اعظم لطفی، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و عضو آکادمی علمی لندن، ضمن تشکر و قدردانی از دکتر نجفی، گفت:
برای شناساندن بانوان برجسته، پیشرفت بانوان باید فراتر از زبان فارسی حرکت کرد. باید زنان دانشمند ایرانی را با زبان دنیا به جامعه جهانی معرفی کرد. خیلی از آثار منتشر شده درباره ایران و زنان ایرانی به زبان فارسی است و لازم است که این آثار ترجمه شوند. یکی از کاستیهای مطالعه زنان و شناساندن آنها، وجود یک مجله است. در حال حاضر، به نظر میرسد که مجله بانوان نخبه وجود ندارد و میتوانیم کار خود را از این نقطه آغاز کنیم. درا دامه، برگزاری نشستهای مستمر یکی از گامهای موثر دیگری است که باید به آن اهتمام کرد. پیشنهاد میشود که مجلهای با عنوان بانوان نامآور ایران تولید شود و زنان برجسته در آن مقالاتی تحریر کنند. درخصوص نشستهای زنان میتوان سلسله نشستهایی با موضوعات مختلف برگزار کرد و از زنان فرهیخته برای سخنرانی و طرح دیدگاههای خود استفاده کرد و در پایان مطالب طرح شده از سوی اساتید و بانوان نخبه را در قالب کتابهایی منتشر کرد.
دکتر مریم خلیلی جهانتیغ، رییس سابق دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه سیستان و بلوچستان و عضو سابق شورای علمی و برنامهریزی گسترش زبان فارسی و ایرانشناسی در دانشگاهها و مراکز علمی خارج از کشور گفت: تجربه چندین سال سابقه حضور و تدریس زبان فارسی در هند به من کمک کرد تا گنجینهای از ادبیات و تاریخ ایران در هند را مشاهده کنم. ما آنها در قالب میکروفیلم و غیره به کشور منتقل کردیم. تجربه دیگر ما برگزاری نشستها و همایشهای مختلف در سیستان و بلوچستان و استفاده از اساتید متعدد از کشورهای مختلف در حوزه زبان فارسی بوده است.
هر کاری که در یک مجموعه مانند مجمع انجام میشود نیازمند ارائهشدن در قالب یک مجله است زیرا مجله ویترین فعالیتهای مجمع است و بهویژه اگر یک مجله دو زبانه منتشر شود، بسیار عالی است.
دکتر عفت نقابی، عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی ضمن معرفی خود و تقدیر از دکتر نجفی گفت: در حوزه معرفی و بازنمایی کارآمدی زنان ایرانی و توانمندیهای آنها، انتشار مجله یکی از موثرترین اقدامات باشد. همچنین، درباره گردآوری بانک اطلاعاتی میتوان از رزومه اساتید زن دانشگاهی استفاده کرد. مسئله زنان چه در داخل و چه در خارج از کشور یک مسئله مهم است که نیازمند توجه ویژه میباشد. صرفنظر از بعد خارجی، در بعد داخلی هم برخی از مشکلات وجود دارد. به عنوان مثال، یکی از مشکلاتی که در جامعه ایران وجود دارد، وجود بعضی از مردان است که مانع دیدهشدن زنان میشود. برگزاری نشستهای با حضور زنان حتی به صورت مجازی و استفاده از دیدگاههای اساتید و نخبگان زن در موضوعات مختلف پیشنهاد میشود.
در پایان دکتر حمید بیات، فوق تخصص متالورژی و فعال در حوزه قرآنی در کشورهای اسلامی پیرامون اعجاز علمی قرآن و شگفتیهای آن در تطابق با علوم موجود در قالب اعداد و الگوهای ریاضی صحبت کرد.